Вести

Екипа на РЕК “Битола“ деновиве ги заврши работите околу санацијата на котларата на битолската клиничка болница, откако менаџерскиот тим тоа го побара од стручните лица од Комбинатот.

Екипа на РЕК “Битола“ деновиве ги заврши работите околу санацијата на котларата на битолската клиничка болница, откако менаџерскиот тим тоа го побара од стручните лица од Комбинатот.

М-р Пеце Матовски координатор за електро-машинско одржување во РЕК „Битола“, за интервенциите на стручниот тим во болницата рече: 

-По барање на болницата за подобрување на работата на котларата на болницата се извршени повеќе работик, како, санација на колектор-собирник на пареа, репарација на вентили и санација на ниво показни и температурни инструменти. Исто така е извршена санација на дел од доводните цевко до котелот и санација на дренажниот цевководен систем. За подобра ефикасност на самиот котел, е извршена негова санација, односно опшивката на самиот котел. Со овие извршени работи се отстранети појавените дефекти и се подобри комплетното работење на котларата, и да нема загуби на пареа и вода. 

-И во минатото, РЕК “Битола“ интервенираше на одржување на системот за греење во болницата, интервентно во текот на зимата, а оваа годинава направени се превентивни зафати за да се избегнат слични ситуации. Зафатите во Клиничка болница Битола се дел од активното практикување на општествената одговорност на АД ЕСМ и РЕК “Битола“, велат од РЕК “Битола“.

Директорот на клиничката болница – Битола, Зоран Лазаров, и претходно рече дека имаат проблеми со котларата на болницата, поради застарениот систем и поради лошиот квалитет на мазутот кој се набавува, но се надева дека нема да бидат критикувани за загадување на воздухот во оваа грејна сезона која се наближува.

-Имаме нов проект со кој ќе го намалиме загадувањето, а ќе ја зголемиве ефикасноста на работењето на систените за греење, ладење и вентилација која го изработи Кралскиот институт на Шведска. Но, дотогаш се надеваме дека со помош на стручните екипи на РЕК “Битола“ кои интервенираа во нашата котлара ќе имаме подобрување и поголема ефикасност во системот за греење, рече Лазаров.

Сподели:

Клучни зборови: Благодарност, РЕК Битола, Котлара